Product Finder
Gjeni produktin e duhur për ju dhe nevojat e bebeve tuaja këtu.
read moreIntolerancat jo gjithmonë dallohen menjëherë. Simptomat si diarre, dhimbje stomaku dhe fryrje mund të shfaqen vetëm pas disa orësh apo edhe ditësh pas konsumimit të ushqimit. Ju duhet të konsultoheni me pediatrin tuaj nëse dyshoni se fëmija juaj ka intolerancë.
Intoleranca ndaj laktozës është paaftësia për të përpunuar sheqernat e qumështit (laktozë). Nëse dyshimet tuaja për intolerancën ndaj laktozës janë vërtetuar të sakta, me miratimin e pediatrit tuaj, mund të përdorni një qumësht special për fëmijë pa laktozë (formula SL) për të vazhduar ushqyerjen e fëmijës suaj.
Nëse një alergji ndaj qumështit të lopës është konfirmuar, fëmija juaj nuk mund të përpunojë proteinën në qumështin e lopës. Në këtë rast, zakonisht rekomandohet qumështi i bebeve që përmbajnë proteina të zbërthyera (të hidrolizuara) të qumështit të lopës ose përzierje aminoacide. Përndryshe, pas 6 muajsh, foshnjat mund të ushqehen me qumësht të veçantë për bebe (formula SL) që nuk përmban asnjë proteinë të qumështit të lopës. Në vend të kësaj, si burimi i tyre i proteinave, ato përmbajnë një izolat të pastruar të proteinës së sojës që është zhvilluar veçanërisht për formulat për foshnjat.
Sëmundja celiac është një intolerancë e zorrëve të vogla ndaj glutenit. Në Gjermani, rreth 1 në çdo 500 njerëz kanë sëmundje celiac. Shkaku i saktë i çrregullimit ende nuk është përcaktuar përfundimisht. Ajo që është e qartë është se ekziston një predispozitë gjenetike që së bashku me faktorët e jashtëm çon në sëmundje.
Indikacionet e intolerancës ndaj glutenit:
Një diagnozë e shpejtë dhe e qartë shpesh bëhet shumë e vështirë për shkak të grupit atipik dhe kompleks të simptomave.
Nëse dyshoni se fëmija juaj vuan nga sëmundja celiac, duhet të konsultoheni me një mjek. Diagnoza e tyre do të vendosë nëse është e nevojshme që fëmija juaj të ndjekë një dietë pa gluten, pra që të gjitha llojet e drithërave që përmbajnë gluten dhe çdo produkt i bërë me to do të hiqen nga menyja. Qull normale për fëmijë, bukë ose ushqime të pjekura janë gjithashtu të papërshtatshme. Nën një dietë të rreptë pa gluten, mukoza e zorrës së hollë do të rigjenerohet dhe simptomat do të zhduken brenda disa javësh.
Shërbimi i Prindërve Humana do të jetë i lumtur t'ju këshillojë se cilat produkte janë të përshtatshme për dietën e fëmijës suaj pa gluten.
Nëse pacientët me sëmundje celiake vazhdojnë të hanë ushqime që përmbajnë gluten, mukoza e zorrës së hollë do të dëmtohet dhe kjo do të dëmtojë funksionin e përgjithshëm të tretjes dhe përthithjen e ushqimit. Nëpërmjet kontaktit të vazhdueshëm me glutenin, vilet e zorrës së hollë (daljet e gishtave në brendësi të zorrëve) fillojnë të atrofizohen. Sipërfaqja e zorrëve bëhet e lëmuar dhe mund të kryejë detyrën e saj të transportimit të lëndëve ushqyese vetëm në një masë të kufizuar.