Si paraqitet tek foshnjat intoleranca ndaj laktozës ose alergjia ndaj proteinave të qumështit të lopës?

Intolerancat jo gjithmonë dallohen menjëherë. Simptomat si diarre, dhimbje stomaku dhe fryrje mund të shfaqen vetëm pas disa orësh apo edhe ditësh pas konsumimit të ushqimit. Ju duhet të konsultoheni me pediatrin tuaj nëse dyshoni se fëmija juaj ka intolerancë.

 


 

 

 

Këshilla mbi intolerancat

  • Çfarë bëni me intolerancën ndaj qumështit të lopës?

    Intoleranca ndaj qumështit të lopës zakonisht tregon një intolerancë ndaj laktozës ose një alergji ndaj proteinave të qumështit të lopës.

    Intoleranca ndaj laktozës është paaftësia për të përpunuar sheqernat e qumështit (laktozë). Nëse dyshimet tuaja për intolerancën ndaj laktozës janë vërtetuar të sakta, me miratimin e pediatrit tuaj, mund të përdorni një qumësht special për fëmijë pa laktozë (formula SL) për të vazhduar ushqyerjen e fëmijës suaj.

    Nëse një alergji ndaj qumështit të lopës është konfirmuar, fëmija juaj nuk mund të përpunojë proteinën në qumështin e lopës. Në këtë rast, zakonisht rekomandohet qumështi i bebeve që përmbajnë proteina të zbërthyera (të hidrolizuara) të qumështit të lopës ose përzierje aminoacide. Përndryshe, pas 6 muajsh, foshnjat mund të ushqehen me qumësht të veçantë për bebe (formula SL) që nuk përmban asnjë proteinë të qumështit të lopës. Në vend të kësaj, si burimi i tyre i proteinave, ato përmbajnë një izolat të pastruar të proteinës së sojës që është zhvilluar veçanërisht për formulat për foshnjat.

  • Çfarë është sëmundja celiake?

    Sëmundja celiake është një intolerancë ndaj glutenit

    Sëmundja celiac është një intolerancë e zorrëve të vogla ndaj glutenit. Në Gjermani, rreth 1 në çdo 500 njerëz kanë sëmundje celiac. Shkaku i saktë i çrregullimit ende nuk është përcaktuar përfundimisht. Ajo që është e qartë është se ekziston një predispozitë gjenetike që së bashku me faktorët e jashtëm çon në sëmundje.

     

  • Si ta njoh sëmundjen celiac ose intolerancën ndaj glutenit?

    Një diagnozë e shpejtë shpesh nuk është e mundur për shkak të grupit shumë kompleks të simptomave.

    Indikacionet e intolerancës ndaj glutenit:

    • Karakteristika kryesore është pamundësia për të fituar peshë apo edhe nënpesha kronike për shkak të dëmtimit të funksionit të zorrës së hollë për shkak të sëmundjes celiac.
    • Përveç kësaj, fëmija largon sasi të mëdha të diarresë yndyrore, në të cilën lëndë ushqyese të vlefshme nga ushqimi i tij ekskretohen para se të treten.
    • Humbja e oreksit, nervozizmi, fryrjet, dhimbjet e stomakut dhe të vjellat janë simptoma të tjera të zakonshme.

    Një diagnozë e shpejtë dhe e qartë shpesh bëhet shumë e vështirë për shkak të grupit atipik dhe kompleks të simptomave.

    Nëse dyshoni se fëmija juaj vuan nga sëmundja celiac, duhet të konsultoheni me një mjek. Diagnoza e tyre do të vendosë nëse është e nevojshme që fëmija juaj të ndjekë një dietë pa gluten, pra që të gjitha llojet e drithërave që përmbajnë gluten dhe çdo produkt i bërë me to do të hiqen nga menyja. Qull normale për fëmijë, bukë ose ushqime të pjekura janë gjithashtu të papërshtatshme. Nën një dietë të rreptë pa gluten, mukoza e zorrës së hollë do të rigjenerohet dhe simptomat do të zhduken brenda disa javësh.

    Shërbimi i Prindërve Humana do të jetë i lumtur t'ju këshillojë se cilat produkte janë të përshtatshme për dietën e fëmijës suaj pa gluten.

  • Kur dhe si zhvillohet sëmundja celiac ose intoleranca ndaj glutenit?

    Shfaqja e parë e sëmundjes celiac varet nga koha kur futen ushqimet e para që përmbajnë gluten.
    • Sëmundja celiake zakonisht fillon dy deri në katër muaj pas kontaktit të parë të fëmijës suaj me ushqime që përmbajnë gluten (p.sh. në formën e qullëve të bebeve që përmbajnë gluten).
    • Shfaqja e parë e simptomave të sëmundjes celiac nga pika në të cilën u prezantuan ushqimet që përmbajnë gluten (p.sh. qullët që përmbajnë gluten) është shumë e ndryshueshme.
    • Mund të variojë diku nga disa javë deri në disa vjet. 10% e fëmijëve të prekur nën dy vjeç kanë një sëmundje të përkohshme celiake që zhduket përsëri pas moshës 2 ose 3 vjeç.

    Nëse pacientët me sëmundje celiake vazhdojnë të hanë ushqime që përmbajnë gluten, mukoza e zorrës së hollë do të dëmtohet dhe kjo do të dëmtojë funksionin e përgjithshëm të tretjes dhe përthithjen e ushqimit. Nëpërmjet kontaktit të vazhdueshëm me glutenin, vilet e zorrës së hollë (daljet e gishtave në brendësi të zorrëve) fillojnë të atrofizohen. Sipërfaqja e zorrëve bëhet e lëmuar dhe mund të kryejë detyrën e saj të transportimit të lëndëve ushqyese vetëm në një masë të kufizuar.

back to top